Hrvatske novinarske tragedije 1945.-1995.

Galerija kraljice Katarine Kosača Mostar, 9.veljače 2108

Predstavljanje knjige ”Hrvatske novinarske tragedije 1945.-1995.”, autora Tihomira Dujmovića.

U Galeriji kraljice Katarine Kosače predstavljena je knjiga ”Hrvatske novinarske tragedije 1945.-1995.”, autora Tihomira Dujmovića. Mostarska publika zainteresirano je slušala izvrsno izlaganje te se pitanjima aktivno uključila u programu u kojem su uz autora sudjelovali i dramski umjetnik Vinko Kraljević i književnica Anita Martinac.

Organizatori predstavljanja su Odjel za Drugi i Domovinski rat HNS i Središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH.

Autor knjige Tihomir Dujmović u izjavi za novinare kazao je kako je riječ o knjizi koja analizira sudbinu novinara iz vremena Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i koja donosi “jezivu statistiku” i poimenični popis svih novinara koji su tada pisali. Po Dujmovićevim riječima za vrijeme NDH-a djelovala su 352 novinara od kojih je 40 ubijeno, 38 su ubili hrvatski komunisti nakon 8. svibnja 1945. godine, a dvojicu su ubile ustaše. Knjiga donosi temeljitu analizu pisanja tiska u to vrijeme, radijskog programa, te poimeničnu sudbinu svakog od novinara koji je bio član tadašnjeg novinarskog društva. Govoreći o sudbini novinara Dujmović je kazao kako je 101 novinar dobio doživotnu zabranu pisanja, 100 ih je pobjeglo izvan granica svoje zemlje, 66 ih je pod prisilom promijenilo profesiju, a od njih 352 samo je 27 dobilo pravo ponovnog pisanja, s tim da su četiri bila fotoreportera. ”Hrvatska novinarska scena u to vrijeme izbrisana je preko 90 posto. Ne postoji takav primjer u Europi, niti jedan narod nije prošao takvu tragediju’‘, kazao je Dujmović.

Govoreći o knjizi Dujmović pojasnio je kako u drugom dijelu knjige donosi stradanja novinara sedamdesetih godina prošlog stoljeća. ”Nakon pada hrvatskog proljeća pedeset novinara je završilo na suđenju, stotine urednika i članova uredničkih vijeća širom Hrvatske izbačeno je sa svojih mjesta, na crnim listama se našlo 170 publicističkih imena, te su otjerani u dvadesetogodišnju šutnju’‘, kazao je Dujmović, dodavši kako je od 1945. do 1972. zabranjen rad 501 novinaru.

Na samom kraju knjige “Hrvatske novinarske tragedije 1945.-1995.” navedeni su novinari stradali za vrijeme rata u Republici Hrvatskoj (Domovinski rat). ”Jako se malo zna da je ubijeno 18 novinara u prva četiri mjeseca rata. Stotinu novinara je uhićeno, pretučeno, maltretirano, a ništa o tome ne znamo, 35 ih je ranjeno, od čega 20-ak teško. Nemamo knjiga o tome”, zaključio je Tihomir

Moderator književnica Anita Martinac
Dramski umjetnik Vinko Kraljević

Urednik Hrvatskog neba Darko Bašić – Daran http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/

Snimatelj: Stijepo Katić – Stiv

Za VAŠA TV menadžer Darko Pucola Marijanović https://www.facebook.com/istina2017/

http://www.vasatv.com/

Proizvodnja VAŠA TV i Hrvatsko nebo

Veljača 2018

ISTINA & VAŠA TV je jedno.

LIKE!!!!!

3+

Ostavite svoj komentar

komentara